Trond Rusten i Rom Eiendom (foto)

Kunsten i NSB

NSB-konsernet eier gjennom Rom Eiendom en lang rekke stasjoner og andre bygg. Kunst og utsmykning er en viktig del av dette eierskapet.

Gjennom en lang historie har NSB-konsernet opparbeidet seg en veritabel kunstskatt. Visste du for eksempel at et av Håkon Blekens hovedverker er i inngangen på Oslo S?

– Den svarte og hvite mosaikken til Håkon Bleken er kanskje det fineste verket vi har i vår eie, sier Trond Rusten, kunstkjenner og prosjektdirektør i Rom Eiendom.

Samfunnsansvar

NSB-konsernet eier gjennom Rom Eiendom en lang rekke stasjoner og andre bygg. Kunst og utsmykning er en viktig del av dette eierskapet.

– Vi har et samfunnsansvar som forvalter av offentlige bygg og byggherre, fastslår Rusten.

Han understreker at NSB-konsernet ikke bare skal følge regler om utsmykning av offentlige bygg, men også gi brukere av stasjoner, kontorbygg, verksteder og annet en estetisk og visuell opplevelse utover det arkitekturen byr på.

– Det er viktig at kunsten bringer oss inn i et annet element, at den gir oss nye assosiasjoner og tanker. Kunsten må gjerne både være provoserende og engasjerende. Kunst kan godt irritere litt, for da får den oss til å gå i dialog med menneskene rundt oss, sier Rusten.

Han understreker at mange av Rom Eiendoms leietakere har bedt om utsmykning som gjør bygget til noe mer.

Utradisjonelt

– Vi ser at mange av de mer utradisjonelle verkene får svært gode tilbakemeldinger. Et godt eksempel de to store grafittikledde veggene i auditoriet til Skatt Øst i Oslo, et rom som vel for det meste besøkes av menn i mørke dresser, sier Rusten.

– Slik kunst setter folk i et litt annet modus enn det de er i til vanlig, og bidrar til å bryte isen og skape dialog, sier han.

Rom for kunst

I tillegg til utsmykking av stasjoner og andre bygg driver Rom Eiendom prosjektet Rom for Kunst.  Målsettingen med satsingen er å ta i bruk stasjonsområdene på nye måter ved å presentere tidsbegrensende og stedsspesifikke kunstprosjekter som åpner opp for en dialog med et bredt publikum.

Til nå har over 100 ulike prosjekter blitt vist fram.

– Mange vil nok huske Jan Christiansens utblåste fyrstikk, som preget fasaden på Oslo S som en markering av 22.juli 2011. Vi var veldig spente på hvordan folk ville reagere på verket, sier Rusten.  

Mange legger merke til den spesielle lysekronen som pryder Gjensidige-bygget. Foto: Marte Garman

Publisert: 14.11.2014, 10.32