Vis relatert innhold

Årsrapport 2018

Fortsatt reisevekst og et godt resultat

Stadig flere velger å reise miljøvennlig med tog og buss. NSB-konsernet opplever derfor nok et år med reisevekst og leverer et resultat før skatt på 585 millioner kroner i 2018.

– NSB-konsernet leverer et godt økonomisk resultat der både buss- og persontogvirksomheten bidrar med økte driftsinntekter og gode økonomiske resultater, sier konsernsjef i NSB-konsernet, Geir Isaksen.

Flere reiser kollektivt  

I 2018 ble det gjennomført 70,7 millioner reiser med NSBs tog i Norge. Dette er en reisevekst fra 2017 på over 6,4 prosent.  

– Vårt mål er at flere velger å reise miljøvennlig med buss eller tog. Det er derfor gledelig at flere velger å ta toget, sier Isaksen.

Skarp konkurranse
I oktober 2018 ble det offentliggjort at Go-Ahead ble tildelt kjøringen på Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen fra 15. desember 2019. NSB ble innstilt som nummer to. I desember 2018 leverte NSB inn tilbud på kjøring på de syv togstrekningene i den såkalte Pakke Nord, som avgjøres i juni 2019. Samme måned ble underlaget for konkurransen om Pakke Vest offentliggjort.

– Vi har selvsagt ambisjoner om å vinne de neste anbudene i nord og vest, men vi er forberedt på skarp konkurranse, sier Isaksen.

 Bussvirksomheten vår har lykkes godt i anbudsmarkedet i Norge, og ekspressbuss går godt i både Norge og Sverige. Busskundene er også fornøyde, og Nettbuss Bus4You gikk også i år til topps på svensk kvalitetsindeks årlige måling av transportselskaper i Sverige.

– Vi er godt fornøyd med at vi i bussvirksomheten har beholdt markedslederrollen i Norge i et år hvor mange av våre eksisterende oppdrag har vært ute på anbud. Det viser at Nettbuss er konkurransedyktig og at medarbeiderne gjør en svært god jobb, sier Isaksen.

Gods på bane i krise

Godsaktørene på jernbanen har slitt med lønnsomheten i mange år. Konkurransen mot godstransport på veiene er hard, og CargoNet har derfor iverksatt omfattende effektiviserings- og forbedringstiltak i kombinasjon med arbeid for å forbedre rammebetingelsene for gods på bane.

– Vi er inne i en alvorlig situasjon der alle muligheter for å sikre stabil og lønnsom drift i CargoNet vurderes, sier Isaksen.

Schweigaardsgate 23, 14. februar 2018

Last ned dokumenter

Årsregnskap

Årsrapport og presentasjon kan du laste ned her.

Årsregnskap NSB AS

Årsregnskapet er fra og med 2013 tatt med i årsrapport.
Her finner du årsregnskap for 2012 og tidligere år.